3 Mart 2013 Pazar
Mısır Cipsli Kurabiye
MALZEMELER
kurabiye hamuru için;
3 yumurta
yarım paket margarin
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
4 su bardağı mısır nişastası
1 paket kabartma tozu
üzeri için;
1 çay bardağı sıvıyağ
4-5 kaşık çokokrem
2 su bardağı mısır gevreği
YAPILIŞI
Önce margarin, yumurta ve şeker yoğrulur. Sonra içine diğer malzemeler de katılarak bir hamur elde edilir. Küçük top şekli verilerek sıcak fırında üzerleri hafif çatlayana kadar pişirirlir. (Kurabiyelerin üzerlerinin beyaz kalması gerekiyor)
Ayrı bir yerde çokokrem ve sıvıyağ benmari usulüyle eritilir. Mısır gevrekleri de robotta çekilerek derince bir kaba alınır.
Pişen kurabiyeler soğuduktan sonra önce çikolatalı karışıma sonra da mısır gevreğine bulanarak servis edilir.
Bu tarife göre küçük küçük toplar yaparak 60 tane kurabiye elde ettik.
Krem Şantili Sıkma Kurabiye
Malzemeler:
1 su bardağı dövülmüş fındık veya ceviz
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket krem şanti (toz halinde) ( bir paketin içinde 2 adet de kullanılıyor.)
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
Hazırlanışı:
Sıvıyağ içine ceviz veya fındık, kremşanti konup el ile karıştırılır. Azar azar un ve vanilya eklenir.
Un koyduktan sonra hamur parça parça olacak.
Un gibi ayrılacak küçük parçalar halinde. Elinle çiğköfte sıkar gibi sıkarak şekil ver.
175 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişir.
Çıkınca sıcak sıcak pudraşekerine bula her tarafını
Üzerine:
pudra şekeri
Fıstıklı Brownie
HAZIRLANIŞI: Tereyağını, bitter çikolatayı ve 1 pk. sütlü çikolatayı kaseye koyuyoruz. Buhar üzerinde ben mari usulü eritiyoruz. Eriyince buhar üzerinden karıştırıyoruz.
Toz şekerini döküyoruz ve çırpıyoruz. Yumurtaları birer birer kırıp çırpıyoruz. İyice çırptıktan sonra, kabartma tozunu, vanilyayı, kakaoyu ve unu ilave ediyoruz. Hepsini güzelce çırpıyoruz. Fırın kabını yağlıyoruz ve karışımı kaba döküyoruz. Bütün fıstıkları üzerine serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
Üzeri için, sütlü çikolatayı ve tereyağını koyup yine ben mari usulü eritiyoruz. Pişirdiğimiz browninin üzerine erimiş tereyağı ve çikolata karışımını döküyoruz. Yeşil fıstıkları doğruyoruz ve üzerine serperek servis ediyoruz.
FISTIKLI BROWNİE
4 yumurta
1 su b. toz şeker
160 gr. tereyağı
1 pk. kabartma tozu
1 pk. vanilya
2 çorba k. kakao
1 pk. bitter çikolata
1 pk. sütlü çikolata
1 su b. yeşil fıstık
4 çorba k. un
ÜZERİ İÇİN:
sütlü çikolata
1 çorba k. tereyağı
yeşil fıstık
Ahi Helvası
HAZIRLANIŞI: Geniş bir çelik tencereye sıvıyağı döküyoruz. Tereyağını da koyup eritiyoruz. Unu ekleyip rengi koyulaşıncaya kadar kavuruyoruz. Şerbeti için, 2 su bardağı
suyu tencereye döküyoruz. Toz şeker ve pekmezi ekleyip ocağın üzerine alıyoruz.
Bir kez karıştırdıktan sonra şekeri eriyip şerbet kaynayana kadar pişiriyoruz.Helvanın rengi iyice koyulaşınca şerbetini yavaş yavaş döküyoruz, bir taraftan da karıştırıyoruz. Şerbetini çekene kadar karıştırıyoruz. Kapağını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Helvamız ılıyınca şekillendiriyoruz ve servis ediyoruz.
AHİ HELVASI
5 su b. un
250 gr. tereyağı
1 çay b. sıvıyağ
1,5 su b. pekmez
1,5 su b. toz şeker
1 kase ceviz
2 su b. su
Portakallı Karanfilli Tatlı
HAZIRLANIŞI: Şerbeti için, şekeri ve suyu tencereye koyup kaynamaya bırakıyoruz. Portakalların suyunu sıkıyoruz ve tencereye ilave ediyoruz.Tereyağını karıştırma kabına alıyoruz. Üzerine hindistan cevizini, irmiği, kabartma tozunu ve vanilyayı koyuyoruz. Portakalların kabuklarını içine rendeliyoruz. Karışımı yoğuruyoruz. İçine yumurtaları teker teker kırıyoruz.
Bir yumurtanın sarısını üzeri için ayırıyoruz. Yoğurduktan sonra 3 çorba kaşığı tepeleme un koyup peşinden pudra şekerini ilave ediyoruz ve yoğuruyoruz. 5 çorba k. daha tepeleme un ekliyoruz. Toplamda 8 çorba kaşığı tepeleme un koyuyoruz ve yoğuruyoruz. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparıyoruz ve elimizde oval şekil veriyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine hamurları diziyoruz. Üzerlerine yumurtasarısı sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız tatlıya sıcak şerbeti döküyoruz ve soğuyunca hindistan cevizi serperek servis ediyoruz.
PORTAKALLI KARANFİLLİ TATLI
3 yumurta
150 gr. tereyağı
1 çay b. pudra şekeri
1 çay b. hindistan cevizi
1 çay b. irmik
2 portakal kabuğu rendesi
1 pk. kabartma tozu
1 pk. vanilya
ustasından un ölçüsü (8 çorba k. tepeleme un)
ŞERBETİ İÇİN:
3 su b. toz şeker
3 su b. su
2 portakal suyu
ÜZERİ İÇİN:
hindistan cevizi
Erikli Bademli Kek
ERİKLİ BADEMLİ KEK
2 yumurta
1 çay b. süt
yarım çay b. sıvıyağ
2 çorba k. tereyağı
7 çorba k. toz şeker
1 su b. toz badem
yarım pk. kabartma tozu
vanilya esansı
1 kase kuru erik
ustasından un ölçüsü
Kremalı Pişmaniyeli Ayva Tatlısı
HAZIRLANIŞI: Ayvaları soyuyoruz ve sebze oyacağıyla içlerini çıkarıyoruz. Yıkıyoruz ve yayvan bir tencereye diziyoruz. Ayva çekirdeklerini ayırıyoruz.Şekeri bir kaseye alıyoruz ve üzerine gıda boyasını döküp yoğuruyoruz. Şeker kırmızı renk oluyor.
Ayvaları dizdiğimiz tencerenin zeminine biraz su koyuyoruz. Şekeri de ayvaların üzerine paylaştırıyoruz. Her ayvanın içine birer tane karanfil atıyoruz. Kapağını kapatarak pişmeye bırakıyoruz.Kreması için, sütü tencereye döküyoruz. Şekeri, unu ve nişastayı ilave ediyoruz ve çırpma teliyle karıştırarak pişiriyoruz. Kıvamı koyulaşıp göz göz olunca altını kapatıyoruz. Soğuyunca içine labne peyniri koyup iyice çırpıyoruz. Ayvaların pişmesine yakın ayva çekirdeklerini tencereye atıyoruz. Böylece pişme suyu da jöle kıvamına geliyor. Pişirdiğimiz ayvaları soğumaya bırakıyoruz.Servis tabağına ayvaları diziyoruz ve içlerine krema dolduruyoruz. Üzerlerine pişmaniye koyarak servis ediyoruz.
KREMALI PİŞMANİYELİ AYVA TATLISI
8 ayva
2,5 su b. toz şeker
kırmızı gıda boyası
8 karanfil
su
KREMASI İÇİN:
3 su b. süt
1 çay b. toz şeker
2 çorba k. un
1 çorba k. mısır nişastası
2 çorba k. labne
ÜZERİ İÇİN:
pişmaniye
Niğde Tahinliisi
HAZIRLANIŞI: Unu karıştırma kabına alıp ortasına havuz açıyoruz. Mayayı ve yoğurt suyunu ortasına döküyoruz. Kenardaki unun üzerine biraz tuz serpiyoruz.
Havuzun içerisine biraz su ekleyip ortadaki sıvı kısmı maya iyice eriyene kadar karıştırıyoruz.
Yavaş yavaş hem su ekleyip hemde kenardaki unları da ortaya katarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz. Hamurun üzerini kapatarak mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanmış olan hamuru iki eşit parçaya bölüyoruz ve ikisini de yuvarlıyoruz. Hamurların üzerine un serpiyoruz ve açabildiğimiz kadar açıyoruz. İki hamurun üzerine de, önce sıvıyağ döküyoruz, tahin sürüyoruz.Sonra kırılmış ceviz serpiyoruz ve hamurun bir kenarından başlayarak rulo şeklinde sarıyoruz. Rulo hamurumuzu karşılıklı iki kişi hafif çekiştirerek biraz daha uzatıyoruz. Rulo hamuru kendi etrafında çevirerek sarıyoruz. Sardığımız hamuru tepsinin ortasına koyuyoruz. Diğer rulomuzu da bu hamurun etrafına sarıyoruz. Yumurta sarısını hamurun üzerine sürüyoruz ve elimizle hafifçe bastırıyoruz. İsteğe göre iki ayrı dolama hamur da yapıp tepsiye yanyana oyabiliriz.
Bir süre tepside dinlendiriyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
NİĞDE TAHİNLİSİ
4 su b. un
yarım pk. yaş maya
1 çay b. yoğurt suyu
tuz
su
ÜZERİ İÇİN:
1 su b. ceviz
2 su b. tahin
1 yumurta
Kestane Şekerli Rulo Pasta
HAZIRLANIŞI:Yumurtaları karıştırma kabına kırıyoruz. Üzerine toz şekeri döküyoruz ve mikserin en yüksek hızında, karışım köpürüp beyazlayana kadar köpürtüyoruz. Suyu karışıma döküyoruz. Unu, kakaoyu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek karışıma ilave ediyoruz.
Mikserle çırpmaya devam ediyoruz. Karışımın kıvamı fazla akıcı olursa 1 kaşık daha un ilave edebilirsiniz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine kek karışımını döküyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 7-8 dakika kadar pişiriyoruz.Kreması için, sütü tencereye döküyoruz. Şekeri, unu ve vanilyayı ilave ediyoruz. Çırpma teliyle karıştırarak pişiriyoruz. Kremamızın kıvamı koyulaşıp göz göz olunca altını kapatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca içine 2 kaşık kadar köpürtülmüş şanti ilave ediyoruz ve kremamızı karıştırıyoruz.Pişirdiğimiz keki fırından çıkarıp soğumaya bırakıyoruz. Yağlı kağıttan ayırmadan, kekin üzerine kremayı döküyoruz ve spatulayla düzeltiyoruz. Üzerine elimizle böldüğümüz kestane şekerlerinden koyuyoruz ve yağlı kağıt yardımıyla keki rulo şeklinde sarıyoruz, yağlı kağıdını ayırıyoruz. Kalan krem şantiyi pastanın üzerine sürüyoruz. Yaprak çikolataları da üzerine dizerek servis ediyoruz.
KESTANE ŞEKERLİ RULO PASTA
3 yumurta
1 çay b. toz şeker
yarım çay b. su
3 çorba k. un
1 çorba k. kakao
1 pk. kabartma tozu
1 pk. vanilya
KREMASI İÇİN:
1,5 su b. süt
3 çorba k. toz şeker
2 çorba k. un
1 pk. vanilya
1 poşet köpürtülmüş şanti
ARASI İÇİN:
kestane şekeri
ÜZERİ İÇİN:
yaprak çikolata
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)