3 Mart 2013 Pazar

Niğde Tahinliisi




HAZIRLANIŞI: Unu karıştırma kabına alıp ortasına havuz açıyoruz. Mayayı ve yoğurt suyunu ortasına döküyoruz. Kenardaki unun üzerine biraz tuz serpiyoruz.
Havuzun içerisine biraz su ekleyip ortadaki sıvı kısmı maya iyice eriyene kadar karıştırıyoruz.

Yavaş yavaş hem su ekleyip hemde kenardaki unları da ortaya katarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz. Hamurun üzerini kapatarak mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanmış olan hamuru iki eşit parçaya bölüyoruz ve ikisini de yuvarlıyoruz. Hamurların üzerine un serpiyoruz ve açabildiğimiz kadar açıyoruz. İki hamurun üzerine de, önce sıvıyağ döküyoruz, tahin sürüyoruz.Sonra kırılmış ceviz serpiyoruz ve hamurun bir kenarından başlayarak rulo şeklinde sarıyoruz. Rulo hamurumuzu karşılıklı iki kişi hafif çekiştirerek biraz daha uzatıyoruz. Rulo hamuru kendi etrafında çevirerek sarıyoruz. Sardığımız hamuru tepsinin ortasına koyuyoruz. Diğer rulomuzu da bu hamurun etrafına sarıyoruz. Yumurta sarısını hamurun üzerine sürüyoruz ve elimizle hafifçe bastırıyoruz. İsteğe göre iki ayrı dolama hamur da yapıp tepsiye yanyana oyabiliriz.
Bir süre tepside dinlendiriyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.


NİĞDE TAHİNLİSİ

4 su b. un
yarım pk. yaş maya
1 çay b. yoğurt suyu
tuz
su

ÜZERİ İÇİN:
1 su b. ceviz
2 su b. tahin
1 yumurta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder